Handleiding kitten Cattery House Bohemia

 

Eerste dag
De eerste dagen zijn altijd even wennen aan een nieuwe thuis, nieuwe mensen en nieuwe geuren en misschien nog andere katten en honden...
Laat je kitten zoveel mogelijk gerust, natuurlijk heb je lang gewacht op je nieuwe lieverd, maar even laten wennen is wel nodig. pak hem/haar niet teveel op en laat hem/haar naar jou toe komen, door bv met een veertje te spelen.
zorg dat eten en water en kattenbak in het zicht staan.
een hond heeft een baasje en een kat heeft personeel... een kat doet eigenlijk wat hij/zij wil en zal ook enkel geaaid worden als hij/zij daar zin in heeft...
*Heb je al een huisdier (kat/hond), laat het kitten bij thuiskomst even in het vervoerskooitje en laat je huisdier even ruiken.
als je het kitten eruit haalt, houd dit dan goed in het oog en zorg ervoor dat je andere kat plaats genoeg heeft om te kijken of weg te gaan.
laat je hond (en kinderen)niet achter het kitten jagen, zorg ervoor dat het kitten een hogere plaats heeft om op te kruipen zodat die zich veilig voelt.
slapende honden mag je niet wakker maken... slapende katten ook niet...
houd het de eerste dagen rustig thuis, familie en vrienden willen zeker en vast jullie nieuwe kitten komen bewonderen, maar laat eerst je kitten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Voor de eerste 2 weken krijgen jullie vitamine snoepjes mee voor jullie kitten, deze bevatten l-lysine, een amino zuur dat de kat zelf niet aanmaakt.
dit is heel belangrijk voor een goede weerstand en bodopbouw.
deze kan je zelf bijbestellen bij bv: medpets, optixcare l-lysine chews (oranje zakje)
een half snoepje per dag per kitten. volwassen katten mogen een heel snoepje.
dit geef je natuurlijk niet elke dag van het jaar.
de eerst 3 maanden geef je best een half snoepje aan je kitten (in 2 stukjes)
dit kan je 2-3 keer per jaar doen voor 2 maanden.
vb: begin een van de kuren 2 weken voor je naar de dierenarts gaat voor de jaarlijkse vaccinatie.

eten
Zet altijd brokjes ter beschikking van je kitten/kat, 24u/24u
Geef ook altijd het eten wat de cattery aan je kitten gaf, hier krijgen ze royal canin kitten brokjes.
kitten brokjes eten ze tot de leeftijd van 1 jaar, dan kan je overschakelen naar de royal canin voor volwassen katten, meng eerst de kitten brokjes met de nieuwe brokken.
*Natvoer krijgen onze kittens niet, de volwassen katten krijgen dit af en toe als verwenmoment.
kittens krijgen snel diarree van natvoer, dus als jij dit graag geeft, begin dan met kleine beetjes, met kleine beetjes bedoel ik dan een koffielepel per dag.
liefst niet elke dag
onze kittens kregen wel natvoer toen ze 4-5 weken waren tot ze goed harde brokjes konden eten. (En gestoomde kip)
dit natvoer werd zelfgemaakt, harde brokjes werden geweekt in water en kittenmelk en dan gemixt, zo kunnen ze vaste voeding leren kennen zonder diaree te krijgen.
natvoer van het merk cosma nature en almo nature is wel toegelaten (zooplus) dit is 
Als je rauw vlees wil geven, moet je ook dikwijls ontwormen, daarom geven wij gestoomde kip (of gekookt kan ook) dat eten ze ook graag.
krijgt je kitten of kat diaree, loop dan niet onmiddellijk naar de dierenarts, maar bel of sms me even, meestal geef ik eerst een paar dagen probiotica, dit kan je makkelijk online bestellen, medpets levert de dag na bestelling, zij hebben het merk zoolac (in een spuit voor in de mond) deze eten ze heel graag, dus niet moeilijk om te geven, geef intussen geen natvoer, is er na 3 dagen geen verbetering? hou me dan op de hoogte, dit is ook belangrijk voor je garantie.

 

drinken
proper water moet ook altijd ter beschikking staan.
nooit in een plastic bakje, neem bij voorkeur een keramiek bakje en doe er elke dag proper water in.
een drinkfontein is altijd leuk, zo drinkt je kat beter/meer
zet het eten en drinken ook nooit samen of dicht bij elkaar, dit vinden katten niet leuk.

 

kattenbak
Hier gaan de katten in een grote kattenbak, gesloten, maar met het klepje eraf. zelf kan je bij je eigen kattenbak het klepje even omhoog plakken en als je kitten gewend is in huis het klepje naar beneden laten
katten hebben zoals wij ook graag een proper toilet, hier scheppen we elke dag de kattenbakken, maak het je gemakkelijk en zoek een kattenbakvulling die goed klontert en dus makkelijk schept. het is dan ook de bedoeling dat je gewoon elke dag de pipi en kaka eruit schept en af en toe zand bijvult en niet elke week de hele inhoud in de vuilbak gooit. de kattenzand van vadigran klontert heel goed en is ook nog eens goed van prijs.
kattenzand van goede kwaliteit is ook duurzamer in gebruik! en hoeft zeker niet duurder te zijn. bij goedkope zand moet je wekelijks de hele inhoud weggooien, waardoor je meer zand gaat gebruiken en zo meer gaat betalen, denk ook aan de aankoop en gewicht van je vuilzak!

 

krabpalen en huisvesting
een krabpaal is geen overbodige luxe voor een kat, zeker niet voor een raskat, die niet naar buiten kan/mag om aan de bomen te krabben.
katten onderhouden graag hun nagels en zullen dit aan je meubels gaan doen indien ze niet de juiste middelen ter beschikking hebben.
katten hebben liefst een krabpaal met grote vlakken om op te liggen, zoals je in onze cattery hebt gezien.
met dikke palen om hun nagels te doen.
een krabpaal kan ook een iets duurdere aankoop zijn, maar beter ineens een goede paal dan eerst 2-3 kleine palen. bij van craenenbroek in opglabeek kan je grote palen kopen tegen een goede prijs. (catalogus op hun website)
indien je graag een van die palen wilt, maar dit iets te ver is, kan je me dit op tijd laten weten en dan haal ik deze voor jullie, aangezien wij er toch af en toe wel naartoe rijden en dan kan je deze samen met je kitten mee naar huis nemen.
*katten zitten ook graag hoog, de kat uit de boom kijken...
indien mogelijk kan je plankjes aan de muur bevestigen zodat de kat de kamer rond kan zonder op de grond te komen. je hebt hier natuurlijk veel keuze in, de handige harry kan zelf wel iets mooi in elkaar knutselen.
ook vind je plankjes met of zonder kussen in alle maten en prijzen, zelf design.
heb je een hoge kast? zorg dan dat je kat erop kan, dit zal ze zeker een leuk plekje vinden om te slapen.

 

verzorging van de vacht en ogen
lang of korthaar: kam niet te veel, want zo ga je de haargroei stimuleren, een korthaar zal heel het jaar haartjes verliezen dus af en toe een goede kambeurt is ok. kam in een keer heel de kat goed door, niet vandaag een beetje en morgen een beetje.
Indien je dit zelf niet goed lukt, kan je ook 2x per jaar eens een trimsalon inschakelen. denk er wel aan dat je optijd een afspraak maakt, want vaak zijn ze al voor weken volzet.
voor een langhaar raad ik dit ook wel aan, want hun buik en oksels zijn gevoelig voor knopen, die ze op die plaatsen niet graag laten kammen.
de trimster kan dan de buik en oksels een beetje scheren.
zelf kammen doe je met een gewone ijzeren rechte kam, en gebruik altijd de kant met de grotere tanden en een slicker borstel.
voel je een knoopje bij je langhaar, kam dit dan direct uit zodat het niet groter kan worden.
*Een volwassen kat wast zich zelf, een kitten doet dit ook al goed, maar vergeet soms de oogjes wel, dit kan je zelf doen met een vochtig watje, dit kan ook wel voorkomen na een vaccin.
net zoals bij mensen die geslapen hebben, hebben katten ook "slaap" in hun ogen, zoals ze dat bij ons zeggen, een donker "korstje" in de ooghoek, dit is oogvocht dat opdroogd en bij de kat bruin kleurt, dit kan je zelf even met je vinger of watje wegvegen. soms kan het nog niet opgedroogd zijn en dan veeg je het even weg met een watje, bij katten met veel wit ga je dit door de kleur feller zien. dit komt dan wel eens voor na een vaccin.

 

Dierenarts
het leukose vaccin moet je kitten nog krijgen, vanaf 6 maanden. Dit vaccin hebben ze nog niet gehad omdat dit te zwaar is voor een kitten van 9-12weken. Dit moet herhaald worden na 2 weken, dan 1xper jaar.
*1x per jaar moet je naar de dierenarts voor een vaccinatie, ook voor binnenkatten. ze krijgen dan een vaccin voor kattenziekte, niesziekte, chlamydia (en leukose.) en een algemeen nazicht.
dit vaccin heeft je kitten gehad op 9 en 12 weken oud en moet je dan 1x per jaar herhalen, ook bij een binnenkat, kattenziekte is dodelijk en kan je mee binnen brengen onder je schoenen.
*laat ook je chip even scannen, normaal zet onze dierenarts deze al op jullie naam, maar even nakijken kan geen kwaad.
de l-lysine kan je 2 weken op voorhand beginnen geven, want sommige katten kunnen een beetje reageren op een vaccin (net zoals mensen) een loopoogje en even niezen kan dan wel voorkomen, met de lysine voor de weerstand gaat dit veel beter.
de dierenarts zal ook zeggen hoeveel keer je per jaar de kat moet ontwormen, dit kan gemakkelijk met een pipet in de nek (stronghold)

 

wat doen bij ziekte?
Volgens de nieuwe garantie wet is de koper verplicht eerst de verkoper in te lichten bij ziekte/probleem.
De koper moet eerst de kans krijgen om dit probleem op te lossen, met of zonder de dierenarts van de verkoper.
Omdat dit soms niet mogelijk is om voor een klein probleem helemaal terug te rijden naar de dierenarts van de verkoper, kan de verkoper toestemming geven om zelf een dierenarts in de buurt te raadplegen.
Blijkt er een groter probleem te zijn dan eerst gedacht dan moet de kat naar de dierenarts van de verkoper op consultatie komen, met de info van je eigen dierenarts, zij kunnen onderling dan ook de consultaties bespreken.
Bij een spoedgeval/levensbedreigende situatie mag de koper onmiddellijk naar een eigen dierenarts gaan en de verkoper zo snel mogelijk op de hoogte stellen.
Kies liefst een vaste dierenarts en geef ook de naam door aan de verkoper.

 

*let goed op wat je toelaat en wat niet, vb: laat je je kitten 1 keer mee gaan slapen, dan denkt je kat dat dit altijd mag. is je nachtrust je heilig dan laat je je kat beter uit de slaapkamer, want een kat is s'nachts ook wakker en zal willen spelen...
*Denk niet: een kat is een kat en een raskat kan/mag naar buiten.
raskatten worden al jaren binnen gefokt en hebben niet hetzelfde instinct als een huiskat. Denk niet dat ze niet over de muur van je tuin zullen springen, want dat kunnen en doen ze uiteindelijk wel.
Eens uit de tuin kan je kat gemakkelijk overreden worden of gestolen! Of een gevecht met een andere kat, met alle gevolgen vandien.

 

*Doe je kat nooit een halsbandje aan! zeker geen kattenbelletje!
dit is heel gevaarlijk, ze kunnen ergens aan blijven hangen en zichzelf ophangen of met een pootje erdoor te steken komen ze vast te zitten.

 

*Ook een harnas voor de kat om buiten te gaan raden wij niet aan, wil je graag gaan wandelen met je huisdier? koop dan een hond.
wil je je kat toch graag laten genieten van de buitenlucht?
plaats dan een buiten ren voor je kat (zoals in onze cattery) zo kan je kat veilig buiten. dit kan je in hout maken of met alumunium panelen en liefst met een dak zodat het droog blijft. aluminium panelen kan je redelijk goedkoop vinden in lummen bij ns construct.

 

*hangt je kat graag in de vliegendraad van je ramen of schuifdeur? dan is petscreen de ideale oplossing, deze kost wel iets meer dan de gewone, maar is heel stevig en niet stuk te krijgen! bestaat ook in meerdere kleuren.

 

*wij krijgen graag foto's van jullie lieverd!
ook kan je foto's posten in de gesloten kitten groep op fb van onze cattery, zo kan jij en de andere de broertjes en zusjes (en kittens van ander nestjes) zien opgroeien

 

*Ik ben altijd bereikbaar voor vragen, beter eentje teveel dan eentje te weinig!